Det finns olika stöd att söka för företag och föreningar på Umeå landsbygd. Här är en sammanställning över de vanligaste bidragen.
Mellan åren 2021-2023 finns utvecklingsmedlet Stöd till lokalt ledd utveckling (LLU) som fokuserar på Umeå landsbygd. LLU-stödet syftar till att öka möjligheterna för föreningar och icke-vinstdrivande aktörer att jobba med initiativ och projekt som gynnar bygden - som helt enkelt skapar lokalt ledd utveckling. Stödet söks löpande och omfattar max 35 000 kr per projekt.
Föreningar och andra icke-vinstdrivande aktörer på Umeå landsbygd.
Stöd kan sökas om max 35 000 kr per projekt.
Stödet söks löpande under hela året. Handläggningstiden är upp till fyra veckor.
Ansökan görs via Föreningsbyråns blankett för utvecklingsstöd. I blanketten kryssar du för "landsbygd" när du ska välja vilken typ av utvecklingsstöd ansökan avser.
Klicka här så når du blanketten direkt.
Kommunens landsbygdsutvecklare handlägger ansökan tillsammans med Föreningsbyrån. Vid behov tas synpunkter in från en extern referensgrupp bestående av personer från Bygderådet Umeå. Bygderådet är en paraplyorganisation för lokala utvecklingsgrupper på Umeå landsbygd.
Beslutsbrev skickas sedan till projektsökande via mail.
Redovisning görs digitalt vid projektets slut och senast det datum som anges i beslutsbrevet.
Klicka här så når du redovisningsblanketten direkt.
Pengarna betalas ut efter att redovisningen sänts in och blivit godkänd. Om stödet behövs i
förskott, så ta kontakt med kommunens landsbygdsutvecklare.
Ta gärna kontakt med kommunens landsbygdsutvecklare om du har frågor eller
funderingar kring stödet. Du kan också höra av dig om du har en projektidé som du vill diskutera, eller om du vill ha tips och råd hur du ska tänka kring ansökan.
För fullständiga stödvillkor, se kriterier nedan.
Syftet med Stöd till lokalt ledd utveckling (LLU-stöd) är att ge ideella föreningar och övriga icke-vinstdrivande aktörer på Umeå landsbygd större möjlighet att jobba med utvecklingsfrågor, initiativ och aktiviteter som bidrar till lokalt ledd utveckling.
I förlängningen kan utvecklingsinsatserna som beviljas medel bidra till uppfyllelse av kommunens mål, teman och strategier för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun.
Målsättningen med stödet är att:
Ideella föreningar och övriga icke-vinstdrivande aktörer som bedriver verksamhet på Umeå
landsbygd inom området lokal utveckling kan söka LLU-stöd. För ideella föreningar gäller att de är registrerade i Umeå kommuns föreningsregister.
Med Umeå landsbygd menas i detta sammanhang hela Umeå kommun förutom de stora tätorterna Umeå,
Sävar, Holmsund, Obbola samt Hörnefors.
Stöd ges till initiativ, projekt och aktiviteter som genomförs helt eller delvis i Umeå kommun. Dessutom
ska följande kriterier uppfyllas för att få stöd:
Stöd ges inte till:
Föreningar och andra aktörer kan söka upp till 35 000 kr per projekt. För arbete med byaplan kan sökas 3000 kr. Den totala årsbudgeten för stödet är 382 000 kr.
Ansökan görs löpande under hela året. Handläggningstiden är upp till fyra veckor. Beslutsbrev skickas till stödsökande via mail.
Ansökan görs via Föreningsbyråns blankett för utvecklingsstöd. I blanketten kryssar du för "landsbygd" när du ska välja vilken typ av utvecklingsstöd ansökan avser.
Klicka här så når du blanketten direkt.
Redovisningen görs digitalt vid projektets slut och senast det datum som anges i beslutsbrevet.
Klicka här för att komma till redovisningsblanketten.
Även nedlagd ideell tid och eventuell nedlagd tid av lokala företag ska redovisas, vilket sker genom separata blanketter som tillhandahålls med beslutsbrevet. Tidsredovisningarna efterfrågas för att få en generell bild över hur mycket ideell arbetstid som läggs ned vid olika projekt, samt i vilken utsträckning det lokala näringslivet engageras i projekten.
Dokumentera gärna projektet med bilder, filmer, artiklar, nyhetsinslag m.m. Avslutat projekt kommuniceras
sedan via kommunens webb: www.umea.se/landsbygd.
Pengarna betalas ut efter att redovisningen sänts in och blivit godkänd. Behövs stödet i
förskott, så ta kontakt med kommunens landsbygdsutvecklare.
Ideella föreningar på landsbygden är välkomna att söka Umeå kommuns övriga föreningsbidrag. Föreningsbyrån handlägger samtliga ansökningar.
Läs mer om Föreningsbyråns stöd, råd och bidrag till föreningar
Umeå kommun ger bidrag till lanthandlare för hemsändning av dagligvaror till boende på landsbygden. Bidraget är 200 kronor per hemsändningstillfälle. Läs mer om stödet här.
Bygdemedel är ett stöd som kan sökas av alla föreningar i Umeå kommun. Medlen har sitt ursprung i ersättning för reglerade vattendrag. Mer information om bidraget finner ni på Länsstyrelsens hemsida. Kommunens handlingsplan för bygdemedel finns på Föreningsbyråns sidor.
Andra bidrag som företag och föreningar på landsbygden kan söka är till exempel investeringsstöd, projektstöd och rådgivning till företag.
Länsstyrelsen Västerbotten handlägger dessa stödsansökningar, läs mer på länstyrelsens webbplats.
LONA – lokala naturvårdsbidrag ska stimulera naturvårdsprojekt som bygger på sociala initiativ och delaktighet. Bidrag kan sökas för kunskapsuppbyggnad, utredningar, skötsel, restaurering eller information samt åtgärder som främjar friluftsliv i naturmiljöer.
Mer information finns på Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens webbplats
. Information om Umeå kommuns kontaktperson finns under Kontakt.
Servicebidrag kan sökas för att upprätthålla en tillfredställande försörjning av dagligvaror och drivmedel i lands- och glesbygd, om andra åtgärder har prövats men inte visat sig ändamålsenliga.
Stödet är ett kompletterande långsiktigt stöd till små dagligvarubutiker i lands- och glesbygd där förutsättningarna är begränsade för kommersiella aktörer.
Mer information finns på Region Västerbottens webbplats.
Inom bland annat Havs- och fiskerifonden finns medel avsatta för så kallade Leaderprojekt.
Läs mer om lokalt ledd utveckling/Leader
Större projekt kan söka EU-bidrag genom till exempel Regionalfonden, Landsbygdsprogrammet eller Socialfonden. Det gäller exempelvis bidrag till bredbandsutbyggnad.
Mer information finns att hämta hos Tillväxtverket, Jordbruksverket
och Svenska ESF-rådet
.
Jennie Bergvall Kalén
utvecklingsstrateg för landsbygdsfrågor
090-16 14 74 073-524 58 44 jennie.bergvall.kalen@umea.sePeter Hörnemalm
avdelningschef Föreningsbyrån
090-16 16 18 070-299 17 05 peter.hornemalm@umea.seJonas Svensson
miljöplanerare
090-16 18 65 070-688 14 47 jonas.svensson@umea.se