Faktura, betala via autogiro

Här hittar du information om faktura från och till Umeå kommun, e-faktura, autogiro och regler för fakturering och krav.

Betala faktura från kommunen

Betalar du din faktura med ett inbetalningskort eller via internet, ange alltid fakturans OCR-nummer som referens­nummer. Betala faktura från Umeå kommun via bankgiro 5163-4947.

Betala med e-faktura

Umeå kommun erbjuder kunder e-faktura, vilket innebär att du som privatperson kan få fakturan presenterad i din internetbank.

Så fungerar e-faktura

E-faktura innebär att vi elektroniskt skickar fakturan till din internetbank. E-fakturan innehåller samma uppgifter och kommer med samma tidsintervall som vanliga fakturor. Du får ett meddelande i din internetbank när du har en faktura att betala och kan välja mellan att godkänna betalning direkt eller att titta på fakturaspecifikationen innan du godkänner fakturan. Alla uppgifter för att göra betalningen är redan ifyllda, så du slipper knappa in OCR-nummer, datum och belopp.

Fakturamottagare och fakturabetalare kan vara olika personer. Om du som är fakturabetalare inte är samma person som fakturamottagare måste du vid anmälan ange fakturamottagarens personnummer.

Säkerhet

Det är bara du som kan se e-fakturan via din internetbank.

Anmäl/säg upp e-faktura

Anmäl att du vill ha e-faktura via din internetbank. Om du senare inte längre vill vara ansluten till e-faktura, avregistrera dig via din internetbank.

Betala med autogiro

Autogiro gör det enkelt för dig att betala dina räkningar. Med autogiro betalas dina räkningar tryggt och säkert helt automatiskt på förfallodagen, under förutsättning att det finns täckning på ditt konto. Du slipper knappa in långa sifferrader i din dator, fylla i räkningar eller stå i kö för att betala.

Fakturan kommer som vanligt

Fakturan skickas ut till dig som vanligt, men det framgår på fakturan att beloppet dras via autogiro. Stämmer uppgifterna på fakturan behöver du bara se till att det finns tillräckligt stort belopp klockan 24.00 bankdagen före förfallodagen på det konto du har anslutit till autogiro.

Hur skaffar jag autogiro?

Du anmäler att du vill ha autogiro via din internetbank eller genom att fylla i Ansökan om autogiro bland kommunens blanketter och e-tjänster. Det går också bra att beställa en blankett från kundgruppen, 090-16 11 18.

Hur säger jag upp mitt autogiro?

Tjänsten autogiro gäller tills vidare. Vill du avsluta ditt autogiro måste du kontakta din bank eller Umeå kommun.

Sidan publicerades www.umea.se/autogiro