Ljusinstallation i form av en storspov, som står i Rådhusparken med älven som fond. Snö runtom och mörkt.

Storspoven i Rådhusparken. Höstljus lyser upp centrala Umeå när det behövs som mest.

Höstljus sätter färg på Umeå

Den 27 oktober 2023 startar årets upplaga av Höstljus. Under tre veckor kommer invånarna i staden få uppleva ljusinstallationer i en höstrustad stadskärna.

Då lyser ett 30-tal ljuskonstverk upp Umeå under några av årets mörkaste dagar. Läs mer om installationerna.

Arrangörerna, Umeå kommun och Visit Umeå, har även i år samverkat med lokala aktörer, kreatörer och konstnärer inför invigningen.

Gamla bron i Umeå lyser upp i regnbågens färger. Runt om är det mrökt.

Gamla bron lyser upp i regnbågens färger.

Bland konstverken finns tidigare omtyckta installationer som Regnbågsbron (Gamla bron), Stjärnhimmel (Rådhusesplanaden), Storspoven (Rådhusparken) och Parkeringsljus (Parkeringshuset Nanna), men också en del nyheter och överraskningar. Dessutom får vi möjlighet att njuta av skolbarnens lyktor i Vänortsparken under festivalens sista dagar.

Belysning ovanför Rådhusesplanaden, övrigt är mörkt.

Stjärnhimmel ovanför Rådhusesplanaden.

Flera av installationerna under Höstljus bygger på färgfilter på befintliga armaturer och i stort sett all belysning utgörs av energisnåla LED-lampor. Några av installationerna från Höstljus stannar kvar över jul, till exempel Stjärnhimmel samt några ljusskulpturer, lekskulpturer och Storspoven.

Parkeringshus lyser upp med lila färg.

Parkeringshuset Nanna får färg under Höstljus.

Mer information

Höstljus 2023 består av flera olika ljusupplevelser med installationer och konstverk i olika stil och karaktär. Ljusfestivalen består inte minst av trygghetsskapande belysningar, ljussatta parkstadsmiljöer, projektioner på husväggar, men också av interaktiva ljusinstallationer och samtidskritiska samtidsspeglande ljuskonstverk.

Höstljus startade 2005 och anordnades varje år fram till 2013. När evenemanget återupptogs 2020 var förhoppningen att ljuset åter skulle ge en stämningshöjande effekt på stadskärnan och skapa ytterligare besöksanledningar till centrum.

Broarna över Umeälven lyser upp i mörkret

Broarna över Umeälven lyser upp i mörkret med himlen som fond.

Vill du som är arkitekt, konstnär, ljussättare, landskapsarkitekt eller driver ett ljusföretag vara med och skapa framtida installationer under Höstljus?

Sidan publicerades