Höstljus sätter färg på Umeå

I slutet av oktober 2024 startar årets upplaga av Höstljus. Under tre veckor kommer invånarna i staden få uppleva ljusinstallationer i en höstrustad stadskärna. Då lyser ett 30-tal ljuskonstverk upp Umeå under några av årets mörkaste dagar.

Arrangörerna, Umeå kommun och Visit Umeå, har även i år samverkat med lokala aktörer, kreatörer och konstnärer inför invigningen.

Bland konstverken finns tidigare omtyckta installationer som Regnbågsbron (Gamla bron), Stjärnhimmel (Rådhusesplanaden), Storspoven (Rådhusparken) och Parkeringsljus (Parkeringshuset Nanna), men också en del nyheter och överraskningar. Dessutom får vi möjlighet att njuta av skolbarnens lyktor i Vänortsparken under festivalens sista dagar.

Flera av installationerna under Höstljus bygger på färgfilter på befintliga armaturer och i stort sett all belysning utgörs av energisnåla LED-lampor. Några av installationerna från Höstljus stannar kvar över jul, till exempel Stjärnhimmel samt några ljusskulpturer, lekskulpturer och Storspoven.

Vill du delta i Höstljus?

Vill du som är arkitekt, konstnär, ljussättare, landskapsarkitekt eller driver ett ljusföretag vara med och skapa framtida installationer under Höstljus?

Mer information

Höstljus består av flera olika ljusupplevelser med installationer och konstverk i olika stil och karaktär. Ljusfestivalen består inte minst av trygghetsskapande belysningar, ljussatta parkstadsmiljöer, projektioner på husväggar, men också av interaktiva ljusinstallationer och samtidskritiska samtidsspeglande ljuskonstverk.

Höstljus startade 2005 och anordnades varje år fram till 2013. När evenemanget återupptogs 2020 var förhoppningen att ljuset åter skulle ge en stämningshöjande effekt på stadskärnan och skapa ytterligare besöksanledningar till centrum.

Sidan publicerades