Bröd, bullar och andra bakverk upplagda på serveringsdisk.

Gårdscaféet på Eklagården har öppet på helgerna i sommar. Foto: Eklagården.

Gör en sommarutflykt till Norrmjöle

Behöver du tips på en härlig dagsutflykt eller kanske en längre vistelse? Besök en av Västerbottenskustens pärlor – Norrmjöle.

Norrmjöle ligger vid Norrmjölån, 22 km söder om Umeå. Här finns drygt 200 bofasta och många fritidshus. Det lokala näringslivet innefattar bland annat livsmedelsbutiken Handlar’n, där du kan beställa din matkasse, vare sig du är bofast, stugägare eller semesterfirare. I bygdegården med plats för upp till 100 sittande och är tillgänglig att boka för fester av alla slag.

Aktiviteter

Vid havet finns två havsbad: Norrmjöle Havsbad och Bettnessands Havsbad. Norrmjöle Tennisklubb har tre väl underhållna tennisbanor. Banorna kan även bokas av dig som inte är medlem i klubben. Läs mer om tennis i Norrmjöle här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du gillar golf, gör ett besök på golfbanan i Norrmjöle. 18 hål i naturskön miljö med en hel del vatten och andra utmaningar. Mer om Umeå Norrmjöle Golfklubb på www.nmgk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I anslutning till Norrmjöles golfbana ligger också en högklassig restaurang. Vällagad husmanskost och à la carte tillredd av kockar som inte kommer att göra dig besviken.

Tips!

Under sommaren håller Eklagården, på Sigurds väg 9, öppet sitt gårdscafé. Här finns bröd, bullar och bakverk med dryck, och du kan också boka surdegsbröd för avhämtning. Öppettiderna kan variera, så om du önskar en härlig utflykt till Norrmjöle och sommarcaféet – kolla in öppettider för sommarcaféet i sociala medier: Eklagården på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. , Eklagården på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Eklagården på Bygdetorget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Är du sugen på inredning och dekorationer, eller kanske behöver köpa en present? Då ska du göra ett besök hos Borghällagård som ligger på Lomvägen i Norrmjöle. Detta är inredningsbutiken med hjärta och känsla, som är öppet alla dagar 12.00–16.00 hela sommaren. Besök Borghällagård på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där får du en liten glimt av vad de har att erbjuda.

Övernatta i Norrmjöle

Om du väljer att semestra i Norrmjöle kan du övernatta på trivsamma Norrmjöle Camping. På campingen finns husvagns- och tältplatser. Övernattar du här finns välutrustat kök, tvätt- och torkmöjligheter och fritt WiFi inom hela området. Boka din campingplats här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Golfklubben har också ett antal övernattningsstugor och ställplatser för husvagn. Ställplatser för husbil och husvagn samt tältplatser finns också vid Norrmjöle Havsbad. Mer information finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historia

Inom Norrmjöles marker finns gravrösen från mitten av järnåldern som är daterade till ca 100 f.Kr som visar att redan då levde folk i området. De ligger ett stycke in från kusten utan anknytning till nuvarande bebyggelse på grund av landhöjningen. På 1600-talet fanns här sex gårdar, och eftersom jorden i Norrmjöle var mager och sandrik tilldelades folket rätten att använda ryssjor. Detta hjälpte bönderna att överleva.

Orten fick sin första byaordning 1751. Byn utvecklades snabbt och hade i slutet av 1800-talet hela 16 gårdar. Skatens fiskeläge finns kvar i nästan orört skick än idag. Det består dels av timmerbodar från mitten av 1800-talet, dels av brädbodar från 1920- och 1930-talen samt salteriet.

Sidan publicerades