Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Ränndal

En ränndal är en sluttande ränna som leder bort vattnet från stuprörets utlopp och från huset. Det är viktigt att vattnet inte stannar vid huset, utan kan rinna bort fritt.

Skålade plattor, även kallade ränndalsplattor, finns i olika utföranden på de flesta grusterminaler och byggvaruhus. Du kan också använda andra lösningar, som en bit hängränna eller en murad ränna av tegel. Se till att avståndet mellan stuprörets utlopp och ränndalen inte överstiger fem centimeter för att minska risken för stänk på husväggen.

Ränndalen bör sträcka sig ungefär två-tre meter från husväggen. Tänk på att marken måste luta ut från husgrunden. Om den inte lutar tillräckligt kan du höja den inne vid stupröret så att ränndalen får en lutning på ungefär fem centimeter per meter.

Så här gör du en ränndal

Klicka på bilderna för att förstora dem. Du kan också ladda ned en utskriftsbar pdf med instruktioner.

Så här gör du en ränndal (pdf) , 744.3 kB, öppnas i nytt fönster.

1. Förbered platsen.

Ta bort matjorden och stampa ytan där du ska placera ränndalsplattorna. Ungefär två-tre
meter är lagom långt. Lägg ett lager sand på den stampade ytan.

2. Lägg ut plattor.

Lägg ränndalsplattorna på sanden. Se till att plattorna ligger med ett jämnt fall från huset. Lite makadam eller större sten där ränndals-
plattorna tar slut hindrar erosion. 

3. Fäst utkastare

Sätt en utkastare på stupröret. Se till att avståndet mellan utkastaren och ränndalen inte är mer än fem centimeter.

Tänk på att marken måste luta ut från husgrunden. Om den inte lutar tillräckligt kan du höja den inne vid stupröret så att ränndalsplattorna får en lutning på ungefär fem centimeter per meter.

Sidan publicerades