Ung tjej som skejtar i parken med Umeå Energis byggnad i bakgrunden.

Plats: Skateparken Sparken, Koordinater: 63.8253343, 20.2546209

Skateparken sparken

Kommunen har jobbat för att skateparken Sparken ska bli en plats för alla unga invånare.

Skateparken Sparken, som ligger intill Hamnmagasinet vid kajen i centrum, är en arena för skateboard, inlines, kickbike och BMX. Kommunen har jobbat för att Sparken ska bli en plats för alla unga invånare – både killar och tjejer.

En skatepark kan anses som en ”manligt kodad plats”, där unga män ofta är i majoritet och får ta plats. Kommunen har jobbat för att Sparken ska vara en mötesplats som når fler ungdomar än initierade, manliga skateboardåkare. Man har bland annat involverat föreningen You skate girl, som jobbat för att hitta sätt att aktivt tänka kring flickors och pojkars fritid, och för att få fler tjejer att i det är fallet börja åka skateboard.

Utmana bilden

You skate girl arbetade aktivt med skateboardparken Sparken när den invigdes, för att utmana bilden av en skateboardåkare som en ung kille och möjliggöra för fler att känna sig välkomna och berättigade till platsen. Inom ramen för arbetet med ”Staden mellan broarna” hölls öppna workshops för unga tjejer och killar där de fick tycka till om vad de ville ha i området.

Hamnmagasinet – jämn könsfördelning

Vid älven finns också Hamnmagasinet där det är en närmast jämn könsfördelning vad gäller besökare. Det är inte det vanliga utan det är att det är fler killar än tjejer som besöker fritidsgårdarna i Umeå.

Sidan publicerades