Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Koppla bort stuprör

För att koppla bort stuprören från ledningsnätet kan du använda en tigersåg eller bågfil. För att leda ut vattnet på marken kan du fästa en utkastare på stuprörets mynning. Det finns olika typer av utkastare med varierande funktioner, så det är klokt att först rådfråga fackpersonal i byggvaruaffären för att hitta den bästa lösningen. För att undvika översvämning ska vattnet ledas bort från huset, minst tre meter, med hjälp av till exempel ränndalsplattor eller en självutrullande slang.

Efter att stupröret har kapats bör du plugga igen ledningen som går ner i marken med en tät propp som finns i byggvaruhus. Det är viktigt att pluggen är helt tät så att inget vatten kan komma in eller ut ur röret.

Så här kapar du stupröret

Klicka på bilderna för att förstora dem.

1. Såga av stupröret.

Använd till exempel en bågfil, eller en tigersåg. På vilken höjd du kapar stupröret beror på hur du vill leda bort vattnet. Du behöver kapa stupröret på två ställen. Första stället är nere vid marken där du ska proppa röret. Det andra är den höjd du vill leda vattnet från.

 

 

2. Proppa rörstumpen.

Proppa rördelen som sticker upp från marken. Använd en propp i rätt dimension från byggvaruhus.


 

 

3. Ta hand om vattnet.

Du kan leda bort vattnet på olika sätt eller samla det i en regnvattentunna.

 

 


 

Psst...

Om du leder bort vattnet via till exempel ränndalsplattor behöver du en utkastare. Det är en böj som ska sitta på mynningen till stupröret du har kapat. Flera varianter finns, fråga i byggvaruhandeln.

Sidan publicerades