Kända profiler på K 8 och K 4

Förstora bilden

SM i femkamp 1964, Lars Edstedt (till vänster) tar emot pris under prisutdelningen på I 20. Fotoägare: Stiftelsen Regementsmuseet.

Under åren har flera kända profiler spenderat tid på K 8 eller K 4. Här listas några exempel.

Olof Palme

Sveriges statsminister under åren 1969–1976 samt 1982–1986 gick kadettskolan vid K 4.

Lennart Holmlund

Det tidigare kommunalrådet Lennart Holmlund gjorde sin värnplikt vid K 4 under 1966–1967, vilket var det sista året som K 4 hade hästar.

Johan Rabeus

Johan Rabeus gick kadettskola på K 4 i slutet av 1960-talet och hade då Per-Axel Staflund som befäl. Per-Axel minns hur Johan kändes som en fullfjädrad skådespelare redan när han gjorde lumpen. En dag var det orientering i Tjälamark och Per-Axel hade noggrant förklarat vad som gällde – kadetterna fick cykla till området och när de gått i mål fick de cykla hem för att sedan vara lediga. Men Johan kom aldrig i mål. När alla andra hade gått i mål insåg Per-Axel att det var dags för skallgång, eftersom Johan hade varit en av de första att starta men trots att alla andra var i mål hade han inte dykt upp. Det ingick i säkerhetstänket, eftersom Johan kanske hade skadat sig och inte kunde ligga i skogen hela natten behövde han hittas. Per-Axel åkte därför upp till logementet där folk som kommit i mål och var lediga var på väg till krogen. Han frågade men ingen hade sett Johan eller visste var han var. Medan de organiserade skallgången var det en kadett som redan varit på krogen som kom tillbaka och sa att han hade sett Johan – han var på Krogen Krogen! Det visade sig att Johan hade startat orienteringen, för att sedan direkt hämta cykeln och cyklat hem.

Carl Nicanor Andersson

Västerbottens första DM-mästare i skidor var hovslagare och sergeant vid K 8. Han hette Carl Nicanor Andersson och tävlade och segrade på 60 kilometer år 1910. Carl Nicanor blev även länets första olympier när han tävlade i maraton­löpning under OS i Stockholm 1912. Han kom på 24:e plats av männen, men tredje plats bland svenskar.

Gehnäll Persson

Gehnäll Persson var en dressyrryttare som vann guld med sitt lag i London 1948. Problemet var dock att Gehnäll inte var officer vid det tillfället utan sergeant, och var därför egentligen inte tillåten att tävla. Året därefter diskvalificerades därför det svenska laget som snällt fick lämna tillbaka sina guldmedaljer. Gehnäll nådde stora framgångar utöver det här debaclet och vann OS-guld både 1952 och 1956, samt ännu flera guld i svenska mästerskap.

Bjarne Anderson

Bjarne Anderson gjorde sin värnplikt på K 4 1960. Han blev sedan svensk elitskidåkare och landslagstränare på skidor.

Lars Edstedt

Lars Edstedt var landslagsman i simning 1952–1955 och i modern femkamp 1959–1965.

Sidan publicerades