Appar och andra mobila tjänster

Umeå kommuns grafiska profil är ett ramverk för vår visuella identitet. Ramverket innehåller inte alla tillämpningar, men pekar ut grafiska element och hur de kan appliceras.

När det gäller formgivning av appar och mobila gränssnitt finns det en principiell bas, men inte färdiga tillämpningar, eftersom funktionaliteten och graden av anpassning i de mobila gränssnitten inte enkelt kan förutsägas. Därför ska varje apputveckling ske efter kontakt med kommunikationsavdelningen och upphandlad reklambyrå för att säkerställa att den grafiska profilen följs. På sikt kommer ett bibliotek av korrekta app-designexempel att byggas upp.

Tydlig koppling till Umeå kommun

Gärna via en logotyp på en splash-screen och gärna via logotyp eller som textavsändare på underliggande sidor.

Profilfärger och profiltypsnitt

Enligt den grafiska profilen.

Ikonprinciper

Vi arbetar med vår dekorbakgrund och ikoner som symboliserar funktionaliteten. Tjänsten/appen har alltid funktionsnamn, exempelvis Felanmälan, Protokoll eller Kalender.

Grundprincipen för Umeå kommuns appikoner är grön dekorbakgrund med negativ logotyp.

Funktionsappar har en liten logotyp i hörnet. Den är läsbar, men det är egentligen inte nödvändigt, utan det vi är ute efter är visuell igenkänning. Namnet, exempelvis "Återvinning", står under ikonen.

Följ vedertagna designprinciper

Följ vedertagna designprinciper: webbriktlinjer.se/appar Länk till annan webbplats.

Stäm av med kommunikationsavdelningen

Många appar/mobiltjänster skiljer sig åt i funktionalitet. Gör därför avstämningen av avsändare och de grafiska principerna tidigt i utvecklingsprocessen.

Sidan publicerades