Starta restaurang
Steg 1
Var ska du hålla till?
För att din planering ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt för dig att först ta reda på vad marken eller lokalen är tänkt att användas som. Är det möjligt att driva en restaurang där? Det gäller oavsett om du har tänkt att bygga nytt eller nyttja befintlig lokal.
Läs om fördjupade översiktsplaner
Ta reda på om din verksamhet följer detaljplanen.
Kontakta avdelningen Detaljplan
Behöver du köpa mark av kommunen?
Kontakta avdelningen Mark och exploatering
Steg 2
Sök alla tillstånd
När du har klart med mark eller har hittat en lokal, ansök om nödvändiga tillstånd för din verksamhet. Sök tillstånden samtidigt för att handläggningstiden ska bli så kort som möjligt.
Beräknad handläggningstid om du har mark och alla ansökningar är kompletta: cirka 10 veckor.
Ska du skylta, bygga nytt eller bygga om? Är det en ny typ av verksamhet i lokalen?
Ska du servera alkohol?
Ska du använda brandfarlig vara till exempel gasol?
Ansök om tillstånd för hantering av brandfarlig vara
Eftersom du ska servera livsmedel
Anmäla din livsmedels-verksamhet
Ska du använda köldmedium?
Då kan du behöva anmäla användande av köldmedium
Eftersom du behöver vatten och avlopp
Eftersom sophantering är nödvändig
Kontakta Vakin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.