Stäng
Rådhustorget i Umeå på kvällstid i januari.

Att dela på tjänster, saker och kunskap är bra för miljön. Umeå vill dela mer.

Sharing City Umeå

Sharing City Umeå bidrar till Umeås utveckling genom att testa nya lösningar och samarbeten. Vi tar oss an komplexa utmaningar och utmanar befintliga strukturer.

Genom delning arbetar vi för hållbarhet i alla dimensioner. Umeå kommuns vision är att bli 200 000 invånare senast år 2050 och vara en föregångare inom cirkulär ekonomi. Umeå är en aktiv deltagare i OECD-projektet "The Economics and Governance of Circular Economy in Cities".

Testar delningstjänster

Delningsekonomins möjligheter och risker ska testas och utvärderas. Delningstjänsterna ska förhoppningsvis bidra till en minskad energi- och klimatpåverkan och en hållbar utveckling men också till att främja en social hållbar utveckling i staden. Sharing City Umeå har även ett särskilt fokus på jämställdhet och integration. Programmet genomförs i samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor, universitet och institut.

En av fyra innovativa städer

Umeå är i dag en av fyra innovativa städer inom det nationella programmet Sharing Cities Sweden. De övriga städerna är Göteborg, Malmö och Stockholm. Sharing Cities Sweden är en del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Syftet med programmet är att dela resurser inom en stad på effektivare sätt och att dela kunskap mellan deltagande städer. Sharing Cities bygger också på principerna bakom open source och open data.

 • Sharing City Umeå i 360 grader

  Nu finns Sharing City Umeås sju olika delningstjänster att besöka i Umeå i en rundvandring i 360 grader med informationspunkter.
 • Elbilar kan bidra till hållbart energisystem

  Visste du att en bil står parkerad 95 procent av dess liv, vad skulle hända om man kunde nyttja el-bilar under den tiden för att hjälpa till med omställningen t...
 • Smarta kartan lyfter delning i Umeå

  Allt fler konsumenter ser fördelarna med att ha tillgång till varor och tjänster snarare än att köpa och äga enskilt. Att dela, låna, hyra eller byta saker med...
 • Sharing City Umeå blickar mot 2021

  2020 går mot sitt slut och vi är många som ser fram mot att få avsluta det här året och blicka fram emot nästa år, som blir det sista för projektet Sharing City...

Prenumerera på nyheter

Vill du prenumerera på nyheter om Sharing City Umeå?
Fyll i din mejladress och klicka på "OK". Som prenumerant får du ett mejl när en nyhet publiceras. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. När du anmäler dig samtycker du till att vi sparar och använder din mejladress för att skicka nyheter om landbygdsutveckling.
Läs mer om behandling av din mejladress för denna prenumerationstjänst och dina rättigheter. 

Hantera prenumeration
Sidan publicerades