Nätverksträffar för Nätverket Mat & Klimat i norr

Här kan du läsa kort om alla genomförda nätverksträffar.

Nätverksträffar 2021

Nätverksträff 2, 2021: Erfarenheter och höstplaner

Genomförd

Nuläge, sommarplan och erfarenheter av tiden som varit över vintern. Strategier och tankar för nätverket för sommar och höst, vad är ett lämpligt nästa steg?

Nätverksträff 1, 2021: Så kan kartläggning och inköp bidra till ett minskat klimatavtryck för restauranger

Genomförd

Digitalt besök av Stefan Eriksson som berättade om arbetet med Restauranglabbet, råvarornas betydelse och hur man som restaurang kan arbeta med kartläggning och inköp för ett ökat bidrag till den hållbara utvecklingen. Stefan är en av grundarna till Restauranglabbet har han vunnit Årets kock 2005, är råvaruansvarig för Årets kock och provningsledare för Exceptionell Råvara.

Nätverksträffar 2020

Utvecklingsträff 1: Gemensam utveckling av restaurangnätverket för hållbarhet i Umeå

Genomförd

Utvecklingsträff om de kommande tre åren med nätverket. Vi funderade hur konceptet av nätverket behöver utvecklas för att möta de behov och hinder som finns gällande en mer hållbar mat i Umeåregionen.

Nätverksträff 1: Pantsystem för minskad mängd engångsförpackningar

Genomförd

Åsa Stenmarck från Svenska Miljöinstitutet IVL berättade om hur pantsystem kan vara ett sätt för att minska konsumtionen av engångsförpackningar. Åsa är en av författarna bakom rapporten Take Away engångsartiklar – nya affärsmodeller för att minska avfallet från engångs take-away-artiklar.

Nätverksträffar 2019

Nätverksträff 5: Energiåret som varit

Genomförd

Vi gick igenom exempel på temat energi från er restauranger för att inspirera och sporra till vidare energibesparingar hos er restauranger.

Nätverksträff 4: Vi blickar i backspegeln och framtidsspanar

Genomförd

Under denna träff tog vi en titt i backspegeln, där deltagarna delade med sig av erfarenheterna från aktiviteter som genomförts det gånga året. Vi blickade också framåt. Märta och Eduardo kommer dela med sig av hur framtidsplanerna för nätverket ser ut. Vi vill bjuda in er restauranger i denna diskussion och höra era tankar och önskemål.

Nätverksträff 3: Hållbar öl

Genomförd

Under denna träff fick vi lyssna till en av nätverkets egna medlemmar Alexander Gregor som berättar om sina erfarenheter från att jobba som bryggare och hur vi kan tänka kring hållbar öl på menyn. Träffen avslutades med att rundabordssamtal där vi diskuterar ölens betydelse i hållbarhetsfrågan.

Nätverksträff 2: Hållbart fiske på menyn

Genomförd

Denna nätverksträff går under temat hållbart fiske och vi kommer att arbeta med frågor som rör: vad är egentligen hållbar fisk och hur kan ni som restauranger tänka för att gynna en hållbar fiskenäring?

I slutet av nätverksträffen får vi besök av Smakfestivalen com berättar om ett event med möjlighet för nätverket att synas under festivalen.

Studieresa till Peckas tomater

Genomförd

Hållbara Restaurangers studieresa till Europas största kretsloppsodling, Peckas Tomater. Peckas Tomater är belägna i Härnösand. Deras odling består i att de odlar regnbåge i fiskbassäng och tomater i växtbäddar i ett slutet kretslopps­system. Under det cirka 1,5 timme långa besöka kommer vi få lära oss mer om hur deras odling fungerar.

Nätverksträff 1: Lokalt med REKO-ringen

Genomförd

På vårens första nätverksträff för Nätverket Hållbara Restauranger i Umeå får vi besök av en av grundarna till REKO-ringen i Umeå, Maxim Vlaslov. Vi får höra mer om hur REKO-ringen startade, hur den fungerar och hur ett samarbete kring mellan REKO-ringen och Umeås restauranger skulle kunna se ut.

Sidan publicerades