Driver du restaurang, kafé eller arbetar i storkök? Vi driver ett nätverk för restauranger i Umeå som vill ta sitt engagemang i hållbarhetsfrågorna till nästa nivå och sporra varandra. Det gör vi som en del av kommunens klimatarbete.
I nätverket jobbar vi inte bara med restauranger och kaféer utan också med kommunens skolkök.
Medlemmar just nu:
Medlemmarna i nätverket får
Medlemmarna har också erbjudits årlig utbildning inom
Utöver det har restaurangerna fått individuella nulägesanalyser och rådgivning. Restaurangerna har också träffats regelbundet och utbytt erfarenheter. Under 2019 gav nätverket ut en kokbok.
Inför 2020 är avsikten att nätverket ska vidareutvecklas med ett ökat fokus på det lokala och regionala.
Är du grossist, livsmedelsproducent eller arbetar med mat på annat sätt i regionen? Tveka inte att höra av dig.
I dag lever vi i en tid när global uppvärmning och överanvändinga av naturens resurser hotar de ekosystem som förser oss med den livsviktiga maten. Mat borde vara en självklarhet för alla men då måste vi börja ifrågasätta hur den produceras och vad den gör med våra ekosystem och vårt klimat.
En hållbar livsmedelsförsörjning är en förutsättning för en väl fungerande restaurangbransch. Nätverket är ett sätt att stötta och skapa förutsättningar för en omställning den lokala restaurangbranchen och besöksnäringen.
Restauranger är också trendsättare och kan genom sitt hållbarhetsarbete förflytta normer kring mat och därigenom bidra till en mer hållbar matkonsumtion i stort.
Fyll i formuläret nedan om du vill att din restaurang ska gå med i Nätverket Mat & Klimat i norr. Du kommer att få en bekräftelse via mejl att din intresseanmälan är registrerad. Välkommen!
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här. Öppnas i nytt fönster.
Våra tips:
En viktig ambition i vår vidareutveckling av nätverket är att skapa en modell som är möjlig att driva långsiktigt för en kommun. Är du intresserad av våra tankegångar? Kontakta oss gärna!
Liknande nätverk finns även i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Nätverket är en del av Umeå kommuns klimatarbete och har finansierats av klimatprojekten Den koldioxidsnåla platsen och Coacher för energi och klimat.
Projektet genomförs med stöd från bland andra Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Västerbotten.
Märta Streijffert
projektledare Schoolfood4change, Miljö- och hälsoskydd
090-16 66 73 marta.streijffert@umea.seEduardo Pettersson
energi- och klimatrådgivare
090-16 16 76 070-135 76 56 eduardo.pettersson@umea.se